Budget

Voordat je begint met het plannen van de babyshower, is het handig om het budget vast te stellen. Hoeveel mogen de activiteiten maximaal kosten en hoeveel geld heb je beschikbaar voor hapjes, drankjes en versiering? Bekostig je de babyshower zelf of vraag je aan alle genodigden een bijdrage? In het laatste geval is het verstandig om het budget met de gasten af te stemmen. Zo houd je rekening met ieders portemonnee.

 

Zwanger vrouw kijkt naar haar buik op haar babyshower

Gastenlijst: wie nodig je uit?

Bepaal hoeveel mensen je wil uitnodigen. Houd hierbij rekening met de persoonlijkheid van je zwangere vriendin. Houdt ze van zoveel mogelijk vrienden en familie om zich heen of voelt ze zich prettiger bij een klein clubje?

Daarna is het zaak om de contactgegevens te achterhalen van haar dierbaarste vriendinnen, eventuele (schoon)zusjes, nichtjes en tantes en natuurlijk haar moeder en schoonmoeder. Schakel hiervoor eventueel de hulp in van haar partner. Deze kan je meestal precies vertellen wie wel en niet gewenst zijn op de babyshower.

Tip: maak een appgroep aan

In een appgroep kan je iedereen tegelijkertijd op de hoogte houden en kan iedereen gemakkelijk reageren. Het onderhouden van het contact en hulp vragen is via een appgroep gemakkelijker dan via de mail of telefoon.

Partner wel of niet uitnodigen?

Een babyshower staat meestal volledig in het teken van de zwangere vrouw. De partner is doorgaans niet bij het feest aanwezig. Toch kan het geen kwaad om bij haar partner na te vragen wat wenselijk is. Misschien wil hij/zij er wel graag bij zijn of vindt je zwangere vriendin het belangrijk dat haar partner overal bij betrokken wordt.

Datum prikken

Vervolgens is het tijd om een datum te plannen. Hiervoor kan je een online datumprikker gebruiken. De genodigden kunnen zelf aangeven op welke datum ze wel en niet kunnen. Houd er bij het kiezen van de definitieve datum rekening mee dat de belangrijkste personen kunnen.

Rozekleurige babyshowerhapjes
 

Staat de datum vast, zijn de activiteiten bepaald en heb je een geschikte locatie? Dan is het tijd om de uitnodigingen de deur uit te doen. Je kan de definitieve datum en tijd doorgeven via de appgroep, maar je kan ook een speciale uitnodiging verzenden. Er zijn babyshower-uitnodigingen beschikbaar, waarbij je iedereen op een originele manier kan uitnodigen voor dit babyfeestje.

Zwangere vrouw opent babyshowercadeaus
 

Bij een babyshower is het leuk om de locatie om te toveren tot een echte feestlocatie. Denk aan ballonnen, slingers met babyvoetjes en zoete teksten, pompons, confetti en speciale glazen en borden. Je kan de versieringen zelf maken, maar er is ook veel decoratie voor een babyshower te koop.

Babyshowerkoekjes in de vorm van rompers
 
Goodiebags als babyshower bedankjes
 

Extra tips

  • Licht iedereen in dat het een verrassing is. Niet iedereen is bekend met een babyshower. Licht alle gasten daarom in als de babyshower een verrassing is.
  • Houd maximaal drie uur aan. Een babyshower is een leuke, maar ook energievretende activiteit voor de aanstaande moeder. Beperk de tijd daarom tot maximaal drie uur en houd je aan de planning. Stuur gerust de gasten weg die blijven ‘plakken’, ook als je vriendin zegt dat het nog wel gaat.
  • Maak foto’s en video’s. Je kan zelfs een speciale photobooth neerzetten. Bundel de foto’s daarna in een fotoboek en geef deze cadeau aan je zwangere vriendin. Zo maak je een onvergetelijke herinnering van de babyshower.
  • Geen alcohol. Wees solidair en sla de alcoholische dranken voor dit feestje over. Het is voor je zwangere vriendin niet leuk om tussen beschonken mensen te staan op haar eigen feest.
  • Biershower: babyshower voor mannen. Wil je ook iets leuks voor de partner organiseren? Dan kan je denken aan een biershower. Dit is hetzelfde idee als de babyshower, maar dan wordt de aanstaande vader in het zonnetje gezet.